از جمله ابزارهای نوآورانه عصر مدرن میتوان به لیفتراک و ریچتراک اشاره کرد. هر دوی این ماشین آلات برای بلند کردن کالاها مورد استفاده قرار میگیرند و برای استفاده از آنها نیاز به آموزش و دانش دقیقی است. هر کدام از این ماشینها، شرایط مخصوص به خود را دارند و برای کاربردهای منحصر به فردی استفاده میشوند. با این حال، در این بررسی به طور کامل در مورد تفاوت فورک لیفت و ریچتراک صحبت میکنیم.
لیفتراک
با چنگالهای بیرون زده غول پیکر که به جلوی کابین متصل شدهاند، میتوان به راحتی فورک لیفت از بقیه ماشینها تشخیص داد. تعادل به وزنههایی گفته میشود که در قسمت عقب کابین قرار میگیرند تا باری را که میخواهید حمل کنید متعادل کند. این کار از واژگونی بر روی حوادث جلوگیری میکند زیرا محموله به ارتفاعات مختلف بالا میرود. فورک لیفت به طور قابل توجهی میتواند تقریباً 2300 کیلوگرم وزن را تحمل کند.
معمولاً میتوان از این دستگاه در بنادر، کارخانهها و انبارهایی که پالتها را از گوشهای به گوشه دیگر تحویل میدهند، مشاهده کنید. محبوبترین مدل فورک لیفت، نوع تعادلی است. با این حال، کلاسهای دیگری با مزایای فنی متفاوت و طراحی شده برای انجام چندین کار وجود دارند. OSHA فورک لیفتها را با استفاده از 2 روش اعم از میزان باری که میتوانند حمل کنند یا تخصصی که دارند. در اینجا خلاصهای از انواع مختلف فورک لیفت آورده شده است.
بر اساس تخصص
این فورک لیفتها که برای انجام وظایف خاص ساخته شدهاند، میتوانند خود را با طیف گستردهای از موقعیتهای صنعتی وفق دهند. در زیر انواع فورک لیفت برای مشاغل تخصصی ذکر شدهاند:
جک پالت
جکهای پالت یا کامیونهای پمپاژ کوچکتر از یک فورک لیفت تعادلی متوسط هستند. این ویژگی باعث میشود که توانایی کمتری در حمل بارهای سنگین داشته باشند، اما به آنها اجازه میدهد در مسیرهای باریک و فضاهای فشرده حرکت کنند.
واکی استکر
این فورک لیفت بدون کابین، توسط اپراتور از طریق یک دسته متصل در دوشاخه هدایت میشود. واکی استاکر به دلیل کمبود قدرت متحرک در سرعت، قدرت و حرکت برتری ندارد. در مقایسه با مدلهای دیگر، استکرهای واکی میتوانند چنگالها را در سطوح بالاتر تنظیم کنند و به اپراتورهای فورک لیفت اجازه میدهند تا محمولهها را به نحو احسن روی هم قرار دهند.
لودر جانبی
این فورک لیفت که در انبارهای فولادی رایج است، کاملاً برای حمل و نقل محمولههای حجیمی که به طور متفاوت روی هم چیده شدهاند، سازگار است. در مقایسه با حرکت عمودی معمولی که دیگر فورک لیفتها ارائه میکنند، این مدل خاص برای حرکت بار افقی مناسبتر است.
فورک لیفت انبار
محبوبترین مدل، فورک لیفت تعادلی است. این کامیون که از یک کابین به اندازه یک گاری گلف با دو چنگال متصل به جلو تشکیل شده است، واجد شرایط انجام متداولترین وظایف تخلیه بار در انبار است. این فورک لیفت با قابلیت حمل بارهای سنگین به دلیل وزن تعادلی که دارد، مناسبترین فورک لیفت در زمینههای مختلف است.
بر اساس ظرفیت بار
روش دیگر برای طبقه بندی فورک لیفتها از طریق ظرفیت سوخت و بار آنها است. فورک لیفتها به 7 دسته بندی طبقه بندی میشوند:
کلاس I
فورک لیفت موتور سواری به جای سوخت با برق کار میکند. زمانی که تهویه و کیفیت هوا به دقت کنترل میشوند، برای کارهای داخل ساختمان عالی است. به دلیل ماهیت الکتریکی آن، هیچ دود یا بویی تولید نمیکند.
کلاس II
مشابه کلاس I، این کامیون نیز با برق کار میکند. میزان کارکرد دستگاه بستگی به باتریهای قابل شارژی دارد که استفاده ثابت 24 ساعته را غیرقابل اجرا میکنند. اندازه جمع و جور این فورک لیفت به اپراتور اجازه میدهد تا در فضاهای باریک حرکت کند.
کلاس III
این کامیون دستی موتوری نیز با باتری کار میکند و برای مسافتهای کوتاه ایده آل است. این کلاس به راحتی در پیچ و خمهای انبار قابل حمل است و دارای سیستم بارگیری و تخلیه سریع و کارآمد است. اما در مقایسه با مدلهای دیگر قادر به حمل بارهای سنگینتر نیست.
کلاس IV
این فورک لیفت احتراق داخلی با سوخت گاز یا گازوئیل میتواند محمولههای سنگینی را با لاستیکهای بالشتکی لاستیکی خود که فشار اضافی را جذب میکنند حمل کند. اگرچه حجیم ساخته شده است اما ارتفاع کمتر این فورک لیفت به آن اجازه میدهد از فضاهای بایک و سقف کوتاه عبور کند.
کلاس V
مشابه کلاس IV، این فورک لیفت همچنین دارای موتور احتراق داخلی است که با گاز یا دیزل کار میکند. با این حال، این کلاس دارای تایرهای بادی پر از هوا است که کاملاً برای کار در داخل و خارج از انبار سازگار است. لاستیکهای صنعتی این فورک لیفت میتوانند از هر روسازی ناهمواری عبور کنند.
کلاس VI
این فورک لیفت ترکیبی ویژه بین یک موتور احتراق الکتریکی و داخلی است که به آن امکان افزایش قدرت و استفاده طولانیتر را میدهد. این فورک لیفت که با گاز یا شارژ باتری کار میکند، برای بکسل و حمل محمولههای نامنظم ساخته شده است.
کلاس VII
این نوع کامیون فورک لیفت زمین ناهموار نیز شناخته میشود که با موتور گازی یا دیزلی کار میکند. این فورک لیفت که معمولاً در کارگاههای ساختمانی با مناظر ناهموار و مسیرهای دشوار یافت میشود، برای حمل و نقل سنگین و کارهای انباشتگی بالا مناسب است. از نظر قدرت، مانورپذیری و بهره وری انرژی بیشترین مزیت را دارد.
ریچتراک
ریچتراک نوع فرعی از فورک لیفت است اما اپراتور ریچتراک میداند که نسبت به مدلهای دیگر، دسترسی طولانیتر و ظرفیت بار بیشتری دارد. علاوه بر این، به جای یک وزنه اضافه شده در عقب کابین، یک ریچتراک از پایههای تثبیت کننده برای تعادل استفاده میکند.
دسترسی بیشتر به چنگال دستگاه همچنین به ریچتراک اجازه میدهد تا به محمولهها در انتهای پایین شمع دسترسی داشته باشند و در نتیجه بارهای بیشتری در یک بار حمل میشوند. فقدان تعادل به دستگاه در مورد سرعت و قدرت مانور (به ویژه در راهروهای باریک) برتری میدهد زیرا کابین آنقدرها سنگین نیست. اگر به دنبال لیفتراکی هستید که بتواند بار را تا ارتفاع 10 متر برساند، یک ریچتراک با راهرو باریک برای شما مناسب است.
انواع ریچتراک
ریچتراکها به دو نوع طبقه بندی میشوند که به شرح زیر است:
ریچتراکهای دکل متحرک
این ریچتراک که توسط یک سیستم هیدرولیک نیرو میگیرد، عمدتاً روی ریلهایی ساخته شده است که به آن اجازه میدهد دکل خود را به جلو حرکت دهد. چرخهای بزرگ آنها برای کارهای فاصلهگذاری از زمین که با محیطها و زمینهای مختلف سازگار هستند، مناسبتر است. با این حال، ویژگی دکل دارای یک نقطه ضعف است زیرا اپراتورها نمیتوانند از آنها برای قفسه بندی دو عمق استفاده کنند. برای انجام این کار، باید یک پسوند چنگال متصل داشته باشد.
ریچتراکهای پانتوگراف
این ریچتراک که با طراحی چنگال قیچی خود منحصر به فرد است، میتواند به سیستمهای پالت گسترده دسترسی پیدا کند و در نتیجه تنظیمات قفسه بندی بهتری ایجاد میکند. به دلیل عدم وجود میله در طراحی آن، باید به سمت پالتها حرکت کند تا آنها را بارگیری نماید.
تفاوت لیفتراک و ریچتراک
اکنون که همه چیز را در مورد طبقه بندیهای مختلف فورک لیفتها و ریچتراکها میدانید، وقت آن است که شباهتها و تفاوتهای آنها را بیاموزید. برای جلوگیری از هر گونه تصادف فورک لیفت در حین کار باید آنها را از قبل بشناسید. بنابراین، تفاوت بین ریچتراک و فورک لیفت چیست؟ این ویژگیها به 4 عامل طبقه بندی میشوند:
1- قابلیت دید
وقتی صحبت از دید اپراتور به میان میآید، فورک لیفتها به دلیل طراحی رو به جلو، دید جادهای بالاتری دارند. از طرف دیگر ریچتراکها میتوانند رو به پهلو باشند و به دلیل عدم وجود فضای کافی، جابجایی آنها را دشوارتر میکند. اما این را میتوان از طریق دکلهای ارتقا یافته بهبود بخشید.
2- ظرفیت بار
با مقایسه ظرفیت بار، فورک لیفتها 4 برابر بیشتر از کامیونهای دستی قابلیت حمل محمولههای سنگینتری دارند. لیفتراکهایی که میتوانند تقریباً 8700 کیلوگرم وزن را حمل کنند، برای بلند کردن سنگینهای صنعتی مناسبتر هستند.
3- شعاع گردش و مانورپذیری
برای شعاع چرخش و مانورپذیری، ریچتراکها 35 درصد شعاع گردش کمتری نسبت به فورک لیفت دارند. این مهم به آنها این مزیت را میدهد که در مسیرها و فضاهای تنگتر کار کنند.
4- ریچ و چنگال
در مورد ارتفاع و دوشاخه، شاخکهای یک ریچتراک میتواند دو برابر یک فورک لیفت معمولی باشد. در مورد بهره وری انرژی، هر دوی آنها مدلهای مختلفی دارند که با گازوئیل یا برق کار میکنند که در آن انتخابها به شدت به محیطی که در آن کار میکنید بستگی دارند.
کلام آخر
با آگاهی از قطعات فورک لیفت و نحوه عملکرد آنها میتوان از حوادث ایمنی فورک لیفت جلوگیری کرد. فورک لیفتها برای مشاغل فضای باز و داخل فضا بسیار عالی هستند. با این حال، اگر روی زمین ناهموار کار میکنید، این کامیون گزینه بهتری است. ظرفیت بار فورک لیفت بیشتر است که همین امر این دستگاه را برای محمولههای سنگین در بنادر بارگیری و سایتهای ساختمانی مناسب کرده است. اما کنترلهای ریچتراک در داخل فضا مناسبتر هستند. با توجه به ماهیت الکتریکی آن، اکثر مدلهای ریچتراک آلایندههای کمتری در هوا منتشر میکنند. در هر صورت، انتخاب دستگاه مناسب به نیازهای شما بستگی دارد.