گیربکس اکسترودر یکی از اجزای اصلی در این دستگاه است که از اهمیت ویژهای برخوردار است. از این رو در این مقاله به بررسی انواع گیربکس، طرز کارکرد، ویژگیها و مشخصات آن، پرداخته خواهد شد. در این مطالب همچنین نکات مهمی در مورد خرید گیربکس extruder و قیمت آن بیان خواهیم کرد. پس اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد گیربکس هستید توصیه میشود خواندن این مقاله را از دست ندهید.
گیربکس اکسترودر چیست؟
این گیربکس در اکسترودر گرانول، از طریق عملیات اکستروژن، باعث اعمال فشار بر مواد اولیه شده در نتیجه پرس شدن مواد درون قالب اکستروژن را به همراه دارد و در نهایت، قطعه نهایی تولید میشود. گیربکسهایی که در ماشین اکسترودر مورد استفاده قرار میگیرند، از نوع گیربکس صنعتی شافت موازی یا گیربکس کرانویل با کارایی سنگین هستند. گیربکس شافت موازی یا پارالل شافت، جزء گیربکسهای میانه و پرکاربرد است که طیف گشتاوری آن در حدود 80 تا 18000 نیوتن متر است. گیربکس کرانویل یک سیستم مجهز و قدرتمند مکانیکی است که مخصوص فضاهای کوچک بوده و با زاویه 90 درجه نصب میشود. این گیربکسها از توان و گشتاور خروجی بالایی برخوردارند. این نوع گیربکسها با قابلیت خروجی بهینه برای اکسترودر، امکان تحمل بالایی برای بارهای محوری دارند. اکثر برندهای تولیدکننده گیربکس صنعتی، مدلهای مخصوص سیستمهای محرک اکسترودر را به بازار عرضه میکنند. قیمت گیربکس extruder صنعتی، بر حسب میزان توان و کیفیت آنها تعیین میشود.
مشخصات فنی گیربکس اکسترودر
گیربکس در واقع شامل یک جعبه دنده است که توسط دندههای سختکاری شده به وسیله هالو شافت، باعث آسانی فرآیند اکستروژن میشود تا عملیات قالبگیری در اکسترودر هر چه سریعتر انجام شود. از ویژگیهای این گیربکس، تحمل تغییر بار شعاعی، محوری لحظهای و ایجاد شوک هنگام حمل مواد است. در این گیربکسها، قطعهای در بخش انتهایی شافت خروجی گیربکس نصب شده که شامل یک قطعه یاتاقان بندی شده است. این قطعه از فشار بار وارده بر قسمتهای اصلی گیربکس مانند چرخدندهها جلوگیری میکند تا دچار آسیب جدی نشوند. در خرید گیربکس extruder، لازم است به مشخصات فنی اکسترودر متناسب با نوع دستگاه دقت شود.
اجزای گیربکس
گیربکس از اجزاء و قطعات مختلفی جهت کاربرد مؤثر در سیستم اکستروژن تشکیل شده است. از مهمترین بخشهای هر نوع گیربکس، چرخدندههای آن است که با توجه به نوع آن در طرحها و جنسهای گوناگونی تولید میشود. این چرخدندهها در گیربکس، بر روی یکدیگر سوار شده و مقدار قدرت و گشتاور انتقالی از موتور به چرخها را تعیین میکند. یک بخش مهم دیگر در گیربکس extruder، پوسته آن است که معمولاً از جنس فولاد ساخته میشود. یاتاقان ها، محورها و چرخدندهها نیز در داخل آن قرار میگیرند. شافت خروجی یا محور مستقیم، واسطه بین چرخدندهها و یاتاقانها است که روی آن چرخدندههای مختلفی قرار دارد و توسط یاتاقانها حرکت دورانی دارند. از دیگر اجزای مهم گیربکس مذکور میتوان به یاتاقان، بلبرینگ، مارپیچ، میل ماهک، ماهک، کاسه نمد و … اشاره کرد.
انواع گیربکس اکسترودر
گيربكسهای قابل استفاده در صنعت اکستروژن، شامل دو نوع تک محوره و دو محوره است. در زیر به طور اختصار به هر کدام از انواع گیربکس اشاره شده است.
تک مارپیچ
این نوع گیربکس در اکسترودرهای گازگیردار، سنتی و دو گازگیردار به کار برده میشود که کاربرد عمده آنها در صنعت است. اجزای تشکیل دهنده گیربکس تکمحوره شامل الکتروموتور، سیستم گرما دهنده، ماردون و شاسی است. این نوع گیربکس از سرعت خروجی و همگامسازی کمتری نسبت به نوع دو محوره برخوردار است. این سیستم سطح دندانه بالایی دارد به طوری که مناسب استفاده در اکسترودر تک ماردون، پیچ پلاستیکی و لاستیکی است. به طور کلی این گیربکس، بازدهی بالا، نویز پایین و ظرفیت تحمل بار زیادی دارد. برای مشتریانی که به دنبال یک اکسترودر با قیمت مناسب هستند؛ خرید گیربکس extruder تک مارپیچ، مقرون به صرفه و مناسب است.
دو مارپیچ
این گیربکس دارای دو نوع عمودی و افقی است. کاربرد گیربکس دو محوره در دستگاهها، باعث افزایش سرعت عبور مواد اولیه و همگامسازی سرعت انتقال با عملیات ترکیبی میشود. مقدار خروجی در اکسترودر دو ماردون، سه برابر اکسترودر تک محوره است. گیربکس دو مارپیچ مجهز به سیستم روغنکاری با اطمینان بالا، عمر طولانی و پوشش قدرت گسترده است. با خرید گیربکس دو مارپیچ، میتوان با اطمینان خاطر و سرعت بالا اقدام به تولید محصولات مختلف کرد. قیمت گیربکس extruder دو مارپیچ با توجه به گستردگی کاربرد آن، در بیشتر صنایع تولیدی، مناسب و ایدهآل است. ماردونهای به کار رفته در این نوع گیربکس extruder، هم اندازه نیستند و هر کدام بنابر چگونگی فرآیند تولید میتواند متفاوت باشد. در این گیربکس همچنین حرکت ماردونها، هم جهت نبوده و در خلاف جهت یکدیگر در چرخش هستند به این صورت که به طور همزمان، نیرو را در دو جهت مخالف انتقال میدهد. چرخ دندههای به کار رفته در گیربکس دو محوره، توسط دستگاه Cnc ساخته شده و دقت بسیار بالایی دارد. این نوع گیربکس همچنین از ظرفیت بار قوی، مناسب بودن سختی دندانهها، پایین بودن دمای دستگاه، مصرف آلیاژهای با استقامت و دقت بالا در سنگ زنی برخوردار است.
انواع دیگر گیربکس اکسترودر
گیربکس زغالی، یکی دیگر از انواع گیربکس است که در صنعت زغالسازی از طریق فرآیند اکستروژن، برای تولید محصول به کار میرود. این گیربکس شامل دو نوع تسمهای و پلاس است که هر کدام خواص و ویژگیهای مربوط به خود را دارند. در گیربکس تسمهای از تسمه و فولی به جای چرخدنده استفاده میشود. در این روش سرعت بالاتر میرود و فشار کاهش مییابد. گیربکس پلاس نسبت به گیربکس تسمهای جدیدتر و پیشرفتهتر و با همان خاصیت است. این گیربکس همچنین از سرعت پرس بالاتری نسبت به تسمهای برخوردار است. از انواع دیگر گیربکس extruder میتوان به گیربکس SEW X، گیربکس SEW K، گیربکس Yilmaz H، گیربکس Bonfiglioli HDPE، گیربکس Rossi GX و گیربکس Yilmaz B اشاره کرد. هر کدام از این گیربکسها دارای ویژگیها و خواص مربوط به خود هستند. نوعی گیربکس وجود دارد که برای دستگاه اکسترودر فیلم مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع گیربکس تحت عنوان گیربکس اکسترودر فیلم شناخته میشوند.
مزایای این گیربکس
این نوع گیربکس میزان تحمل ضربهای بیشتری نسبت به سایر انواع گیربکس دارد. آستانه تحمل بار شعاعی در گیربکسهای اکسترودر، در مقایسه با دیگر گیربکسها، بسیار بالا است. این گیربکسها دارای یاتاقان بندی مناسب با سیستم اکسترودر بوده و در تولید محصولات به صورتهای هالو، شافت هزار خار و شافت تک خار بینظیر است. این گیربکس توسط سیستم بیرینگ و رولبرینگی که در آن قرار دارد؛ نیروهای محوری را به راحتی کنترل میکند. گیربکسهای اکسترودر همچنین در انواع و اقسام متفاوتی به بازار عرضه میشوند.
کاربرد جعبه دنده اکسترودر
از این گیربکس در صنایع مختلف سیمان سازی، صنایع غذایی، تولید پلاستیک و پلیمر، فولاد سازی، زغال سازی و تولید انواع کاشی و سرامیک استفاده میشود. گیربکس همچنین در سیستمهای تصفیه روغن و نفت، کارخانجات ساخت قطعات خودرو، ساخت انواع توربین بادی و دستگاههای صنعتی که به گشتاور بالایی برای تولید نیاز دارند؛ کاربرد دارد. گیربکسهای معروف اکسترودر همچنین در ساخت لولههای پلیاتیلن، پلی پروپیلن و پی وی سی مورد استفاده قرار میگیرند.
قیمت گیربکس اکسترودر
قیمت این نوع گیربکس بر مبنای حجم، کارایی، قدرت و گشتاور چرخ دندهها مشخص میشود. نوع دستگاه و گیربکس متناظر با آن، از دیگر عاملهای تعیین کننده قیمت است. یکی دیگر از فاکتورهای مهم در تعیین قیمت این نوع گیربکس، نوع شافت خروجی است که میتواند از نوع تک خار یا هزار خار باشد. برند شرکت تولید کننده گیربکس نیز، بر قیمت آن تاثیرگذار است. نوع بلبرینگ دستگاه مورد نظر نیز بر انتخاب گیربکس مناسب و در نتیجه قیمت آن موثر است. بنابراین در هنگام خرید گیربکس extruder، داشتن یکسری اطلاعات در مورد گیربکس مانند انواع مختلف گیربکس، اجزای گیربکس و همچنین عوامل موثر در قیمت آن بسیار کمک کننده است.
جمعبندی
گیربکس اکسترودر نوعی جعبه دنده متشکل از قطعههایی شامل شافت خروجی، مارپیچ، بلبرینگ، چرخدندهها، یاتاقان و … است که در فرآیندهای اکستروژن کاربرد دارد. به طور کلی این گیربکس شامل دو نوع تک محوره و دو محوره است که هر کدام از آنها دارای خواص و ویژگیهای مربوط به خود هستند
2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
این گیربکسها برای اکسترودر تک مادون و دوماردون متفاوته؟
سلام وقت بخیر بله