دستگاه اکسترودر گرانول رشته ای، یکی از انواع اکسترودر گرانول است که گرانولهای مورد نظر را به صورت رشتهای درمیآورد. این گرانولها به عنوان مواد اولیه در صنایع پلاستیک سازی، بسیار مورد استفاده قرار میگیرند؛ از اینرو قصد داریم در این مقاله به بررسی اکسترودر تولید گرانول رشتهای، طرز کار، ویژگیها و عوامل مؤثر بر قیمت آن بپردازیم. بنابراین اگر مایل هستید در مورد این دستگاه بیشتر بدانید؛ پس تا پایان این مطالب با ما همراه باشید.
دستگاه اکسترودر گرانول رشته ای چیست؟
اکسترودر گرانول رشتهای یک اکسترودر تک ماردون است که بیشتر جهت بازیافت ضایعات و مواد پلاستیکی به شکل مواد اولیه قابل مصرف در ساخت کالاهای پلاستیکی، مورد استفاده قرار میگیرد. امروزه دستگاههای گرانولساز جهت بازیافت ضایعات پلاستیکی و دیگر زبالههای قابل بازیافت طراحی و تولید میشوند. پس میتوان گفت دستگاه گرانولساز رشتهای نقش به سزایی در تولید مواد اولیه محصولات پلاستیکی درجه 2 و 3 دارد. با استفاده از این دستگاه، مواد اولیه بازیافتی به شکل پرکهای پلاستیکی پس از طی مراحلی در این دستگاه، تبدیل به گرانول رشتهای میشوند. در واقع پلیمرهای بازیافتی برای تبدیل شدن به مواد اولیه جدید، داخل دستگاه گرانولساز ریخته میشود تا به صورت گرانولهای رشتهای درآید.
طرز تولید گرانول در اکسترودر رشتهای
روش تولید در اکسترودر تولید گرانول رشتهای به این صورت است که مواد اولیه بازیافتی، بعد از قرار گرفتن در محفظه سیلندر دستگاه گرانولساز، توسط پیچهای قرار گرفته در دستگاه فشرده میشود سپس از طریق فشار وارده و پمپاژ گیربکس، به سمت نقطه خروجی دستگاه حرکت میکند. در این مرحله، بعد از رسیدن به نقطه ذوب و خروج از صافی دای، ناخالصیها از مواد جدا میشود. در این مرحله مواد مذاب، در استخری از آب سرد توسط دستگاههای برش، به شکل گرانولهای رشتهای درمیآید سپس نوبت به خشک شدن آنها میرسد. برای خشک شدن نیز وارد لولههای مملو از هوای سرد و خشک شده و در نهایت آماده بستهبندی میشوند.
انواع اکسترودر گرانول رشتهای
دستگاه گرانولساز رشتهای با توجه به نوع ساختار و روش تولید مواد، به سه دسته تقسیم میشود. یکی از انواع آنها، گرانولساز کلگی ثابت بوده که از لحاظ هزینه و قیمت مقرون به صرفهتر از دیگر انواع اکسترودر تولید گرانول رشتهای است. نوع دیگر آن، دستگاه گرانولساز جکی و نوع سوم دستگاه گرانولساز زنده خور است. ظرفیت تولید در نوع کلگی ثابت و گرانولساز جکی در حدود 120 کیلوگرم در ساعت است در حالی که دستگاه گرانولساز زنده خور قادر به تولید 200 کیلو گرم گرانول در ساعت است.
ویژگیهای اکسترودر گرانول رشتهای
این نوع اکسترودر، از مارپیچ، سیلندر و گیربکس پر قدرت و با کیفیت تشکیل شده است. این سه اجزاء از مهمترین و اساسیترین بخش تشکیل دهنده در دستگاه اکسترودر به شمار میآیند. اکسترودر رشتهای همچنین از قدرت مکانیکی و فشار بالایی برخوردار است. شاسی نیز یک بخش دیگر در اکسترودر رشتهای است که دستگاه بر روی آن سوار شده و در واقع اسکلت دستگاه محسوب میشود. شاسی دستگاه اکسترودر همواره باید سنگین وزن باشد تا بتواند بار تمامی قطعات اکسترودر را تحمل کند در غیر این صورت موجب شل شدن قطعات و لق زدن در دورهای بالا شده و سبب خوردگی و از بین رفتن مارپیچ میشود.
بنابراین اگر در ساخت دستگاه اکسترودر رشتهای، از قطعات بیکیفیت استفاده شود باعث میشود که دستگاه زود به زود نیاز به تعمیر و همچنین تعویض قطعات جایگزین داشته باشد. از همه این موارد گذشته، بی کیفیتی دستگاه اکسترودر باعث جا ماندگی از تولید و فعالیتهای اقتصادی میشود. دستگاه اکسترودر رشتهای تنها یک پمپ دارد و به خاطر مکانیسم سادهای که دارد کمتر خراب شده و در نتیجه از هزینه استهلاک و نیز اصطکاک کمتری برخوردار است.
مزایای استفاده از اکسترودر تولید گرانول رشته ای
استفاده از دستگاه اکسترودر رشتهای در صنایع تولیدی محصولات ترموپلاست مزیتهای بسیاری دارد. برخی از این مزایا شامل موارد زیر است:
- کاهش هزینهها: به کارگیری اکسترودر رشتهای نسبت به سایر دستگاههای قالبگیری هزینه کمتری دارد و در عین حال از میزان بهرهوری بالاتری برخوردار است. زیرا در اکسترودر رشتهای مقدار دور ریز مواد کمتر شده و ضایعات دوباره به چرخه تولید برمیگردند.
- انعطافپذیری بالا: اکسترودر رشتهای از یک سطح مقطع ثابت برای تولید کالاهای پلاستیکی استفاده میکند. بنابراین این دستگاه از انعطاف بالایی برای قالب زدن برخوردار است. به دلیل همین ویژگی دستگاه گرانولساز، از آن در جهت تولید ورقهای پلاستیکی نیز میتوان استفاده کرد.
- امکان تغییر شکل بعد از قالبگیری: در دستگاه گرانولساز رشتهای به دلیل این که مواد خروجی به طور کامل خشک نشدهاند؛ میتوان آنها را دوباره تغییر شکل داد و به شکل دلخواه درآورد. این قابلیت دستگاه به تولیدکنندگان این امکان را میدهد که از ابزارهایی مانند قالبها و غلتکهای پلاستیکی نیز در تولید محصولات خود استفاده کنند.
نکات لازم و ضروری قبل از استفاده از اکسترودر گرانول رشتهای
هنگام کار کردن با هر نوع ماشینآلات و تجهیزات در زمینه تولید محصولات پلاستیکی، یک سری نکات ضروری را باید رعایت کرد. بنابراین در هنگام کار کردن با گرانولساز رشتهای نیز مواردی از قبيل تفکیک انواع پسماندها و ضایعات پلاستیکی از نظر نوع، جنس و درجه کیفیت آنها، تمیز و خشک کردن مواد در هنگام خوراک دهی به دستگاه اکسترودر تولید گرانول رشتهای و همچنین پیش گرم کردن مواد به منظور جهت گرفتن در ظرفیتهای بالاتر، لازم است.
عوامل مؤثر بر قیمت اکسترودر تولید گرانول رشته ای
فاکتورهای متعددی بر قیمت دستگاههای اکسترودر تأثیرگذار است. از مهمترین عوامل مؤثر بر قیمت اکسترودر گرانول رشتهای میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کیفیت قطعات تشکیل دهنده دستگاه اکسترودر رشتهای
- نوسانات دلاری و ارزی به دلیل وارداتی بودن قطعات دستگاه
- برند و نام تجاری شرکت تولید کننده اکسترودر رشتهای
- ظرفیت تولید و گنجایش حجمی خوراک دهی دستگاه اکسترودر
جمعبندی
ساخت دستگاه اکسترودر گرانول رشته ای یکی از تولیدات مهم در حوزه بازیافت مواد در سراسر دنیا است. این دستگاه به منظور تولید گرانول رشتهای از ضایعات و پسماندهای محصولات کهنه پلاستیکی، طراحی و تولید شده است. این دستگاه، ضایعات را به صورت پرک دریافت میکند و به شکل گرانول رشتهای تحویل میدهد. یکی از قطعاتی که وظیفهی رشته کردن مواد خروجی از آن را بر عهده دارد کاتر گرانول رشته ای است. اکسترودر تولید گرانول رشتهای از قطعات مهم و اساسی مانند مارپیچ، سیلندر و گیربکس تشکیل شده است که در فرآیند تولید گرانول رشتهای، نقش به سزائی دارند. برند دستگاه گرانولساز رشتهای یکی از عوامل تعیینکننده قیمت آن است. برای خرید این دستگاه میتوان به نمایندگی شرکتهای وارد کننده اکسترودر در سراسر کشور مراجعه کرد.